Boz Blog

Monofilament Cerrahi Ameliyat Sütürleri Nedir ve Kullanım Alanları Nerelerdir?

Boz Blog

Monofilament Cerrahi Ameliyat Sütürleri Nedir ve Kullanım Alanları Nerelerdir?

Kan damarlarının ligasyonu (bağlanması) veya dokuları birbirine birleştirmek, dikmek için kullanılan herhangi bir ameliyat ipliğine sütür denir ve ismini Latince’den almıştır. Cerrahi ameliyat iplikleri emilmeyen ve emilen sütürler olmak üzere iki ana gruba ayrılmasının yanı sıra monofilament ve multifilament olarakta gruplandırılır. Bu yazımızda monofilament sütüler nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Nerelerde kullanılır ve yapısal özellikleri nelerdir sorularını yanıtlayacağız…

Monofilament Sütürlerin Kullanım Alanları Nerelerdir?

Monofilament sütürler genellikle açık yaralar olan kontamine yaralarda ve düzensiz, yara dudakları tırtıklı, girintili, çıkıntılı, ezici alet yaraları ya da künt travmaya bağlı yaralar olarakta bilinen travmatik yaralarda kullanılmasının yanı sıra, kozmotik amaçlı yaralar içinde tercih edilmektedir. (3, 4)

Monofilament Sütürlerin Avantajları Nedir?

Monofilaman sütürler tek iplikten (sicimden) oluşur, multifilament sütürler gibi örgülü değillerdir, yani tek bir iplikten oluşmasından dolayı pürüzsüz dokusu sayesinde düşük sürtünme ile dokudan rahat geçer, minimum doku travması sağlar ve daha az reaksiyona neden olur. Örgülü olmadığı için bakterilerin yerleşeceği boşluklar yoktur, bu yüzden doku üzerinde mikrobiyal kolonizasyon oluşturma riski çok azdır. (1) Doğal veya sentetik yapıda olan monofilament sütürler; Polipropilen, PDO, paslanmaz çelik tel ve doğal ipek yapısındadır.

Monofilament Sütürlerin Dezavantajları Nedir?

Monofilament sütürler tek sıra materyalden yapıldığı için basit bir yapıdadır, bu yüzden daha az dirence sahiptir. Daha da detaylandırmak gerekirse; Düğüm emniyetleri zayıftır ve alet ile tutulduklarında gerilim kuvvetini büyük oranda kaybederler. Emilebilen ve emilemeyen türleri karşılaştırıldığında yarı ömürleri ve dayanıklılıklar farklılık gösterebilir. (2, 3)

Emilmeyen Monofilament Sütürlerin Kimyasal Yapısı Nedir?

Emilmeyen monofilament ameliyat ipliklerinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi; Poliprobilen, PDO, paslanmaz çelik tel ve doğal ipek yapıları mevcuttur. Kimyasal yapılarında kullanılan materyaller; Polipropilenin izotaktik kristalinin stereoizomerinden oluşan sentetik lineer poliolefin, poliviniliden diflorür polimer, Naylon 6 veya Naylon 6,6 ya da %100 Politetrafloraetilen kullanılır. Doğal olan türlerinde fibroin adı verilen organik polimer kullanılır. Abdominal yara kapanmasında, fıtık veya tendon onarımları gibi ortopedik prosedürlerde ise paslanmaz çelik tel varyasyonu tercih edilir.

MONOPROLEN

Polipropilen (PP)

MONOTEF

Politetrafloroetilen (PTFE)

MONOFLORID

Poliviniliden Difluoride (PVDF)

MULTAMID

Poliamit (PA)

MONAMID

Poliamit (PA)

MONOWIRE

Emilemeyen Paslanmaz Çelik Tel Sütür

Emilebilen Monofilament Sütürlerin Yapısı Nedir?

Emilebilen monofilament ameliyat iplikleri adından anlaşılacağı üzere doku içerisinde belirli bir sürede vücut tarafından emilerek yok olur, bu emilim süresi ipliğin türüne göre her ne kadar değişiklik gösterse de, emilim süresi örgülü cerrahi iplikler olan multifilament sütürlere nazaran fazladır. Kimyasal yapılarında kullanılan materyaller sentetik olan türlerinde; glikolid, ko-kaprolakton ve %100 polidiaksanon kullanılır. Hayvansal ham madde kullanılan türlerinde ise saflaştırılmış koyun ince bağırsağı mukoza altı fibroz doku kullanılır.

CHROMIC CATGUT

Emilebilir Cerrahi Sütür

MONOKAPROL

Poli Glikolid Kaprolakton (PGCL)

PLAIN CATGUT

Emilebilir Cerrahi Sütür

POLIDIOX

Polidioksanon (PDO)

Antibakteriyel Emilebilir Monofilament Sütürlerin Yapısı Nedir?

Cerrahi müdahalede bulunulan dokuların birleştirilmesinden sonra dikiş atılan doku üzerinde bakteriyel kolonizasyonun oluşmaması için özel steril işlemlerden geçirilen antibakteriyel sütürlerin kimyasal yapısında 60mg/m‘den fazla olmayan geniş spektrumlu antibakteriyel ajan klorhekzidin diasetat (CHA) içeriği sayesinde antibakteriyel yapıdadır.

MONOKAPROL PLUS

Poli Glikolid Kaprolakton (PGCL)

POLIDIOX PLUS

Polidioksanon (PDO)

KAYNAKLAR

(1) Dereli, T . “SÜTÜR MALZEMELERİ VE SÜTÜR TEKNİKLERİ”. Güncel Dermatoloji Dergisi 1 (2016 ): 24-33

(2) Öğr. Gör. Öznur Özdinç (Gaziantep Üniversitesi): Ameliyat İpliklerinin Özellikleri | Properties of Suture Materials

(3) Şerife Daylan (Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara – 2018): Sütur Materyalleri ve Diğer Kapatma Malzemeleri

(4) Prof. Dr. Sevgi ARAS (AÜTF – Geriatri Bilim Dalı): Yara Nedir? Tipleri, Evrelendirme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI ERİŞİM