Emilebilir sütür sürekli doku desteği sağlanmak istenen bölgelerde tercih edilen cerrahi ameliyat iplikleridir. Emilmeyen sütürler kalıcı oldukları için uygulama yapılan cerrahi bölgeden dikişlerin sökme işlemi yapılmak zorundadır.
Emilmeyen sütürler çeşitli yapı özelliklerinde bulunabilirler. Multifilament, monofilament, doğal organik, naylon, paslanmaz çelik tel gibi bir çok çeşidi cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. Doğal organik yapıda en çok tercih edilen emilmeyen sütür çeşidi ipektir. Multifilament yapıda olan ipek, eskiden beri çok kullanılan bir sütür materyalidir. İpek sütürün yönetimi kolaydır yani kolayca eğilip bükülür. Doku içinden geçişi çok iyidir. Düğüm güvenliği mükemmeldir. El ayası, ayak tabanı, mukozalar ve intertriginöz bölgelerde yumuşak, rahatsız etmeyen yapısı ile halen kullanılmaktadır. Ne kadar emilmediği varsayılsa da bir yıl içerisinde gerginliğinin yaklaşık %50’sini kaybeder.
Bir diğer multifilament sütür materyali polibutilat ile kaplanmış etilen terefitalat (polyester) yapısındadır. Polibutilat kaplama kayganlaştırıcı olup emilimi engellemekte ve reaksiyonu azaltmaktadır. Dermatolojik cerrahiden başka kardiyovasküler cerrahi, oftalmolojik ve sinir cerrahilerinde de kullanılmaktadır.
Yirminci yüzyılın ilk yarısının sonlarında sentetik materyaller geliştirilmiştir. Bunlarda birisi de naylondur. Monofilament yapıdaki naylon sütür dokuda minimal reaksiyon yaratır. Bir diğer monofilament emilmeyen sütür malzemesi de 1970’lerde geliştirilmiş olan polipropilendir. Polipropilen iplikler dokudan kolayca geçer, minimal reaksiyon oluşturur. Düğüm güvenliği ve dikiş esnasında yönetilmesi naylon materyaller gibidir. Mavi boyalı olduğu için kolay görünmesi avantajıdır.
Emilmeyen Sütür Kullanım Alanları
Emilmeyen sütür sahip olduğu çeşit zenginliği sebebiyle oldukça kullanışlıdır. Bu durum emilmeyen sütürün geniş bir kullanım alanına sahip olmasına neden olmaktadır. Günümüzde bir çok emilmeyen sütür çeşidi bulmak mümkündür. Multiflaman ve monoflaman olarak da bulunabilirler. Multiflaman birden çok iplik fiber dokusunun birbiriyle örgülü bir biçimde dokunmasıyla elde edilmektedir. Monoflaman sütürler ise tek bir sicimden oluşan sütürlerdir. Monoflaman ve Multiflaman sütür incelemelerimizi buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz. Emilmeyen sütürlerin başlıca kullanım alanları alttaki gibidir;
- Kardiyovasküler cerrahi
- Deri kapamaları
- Oftalmik cerrahi
- Genel yumuşak doku yaklaştırma ve/veya bağlama
- Ortopedi
- Fıtık ameliyatları
- Nöroloji
- Plastik ve rekonstrüktif cerrahi
- Mikro cerrahi
- Gastrointestinal cerrahi
- Jinekoloji ve kadın doğum
Boz Tıbbi’nin Emilmeyen Sütürleri
Türkiye’nin ilk tıbbi sarf malzeme üreticisi olan Boz Tıbbi, 70 yıllık üretim tecrübesiyle günümüz teknoloji koşullarına uyum sağlayan tesislerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilecek emilmeyen sütürler üretmektedir. Polyester, naylon, ipek, paslanmaz çelik tel, polipropilen, polimer, politetrafloraetilen olarak 10 farklı çeşitte emilmeyen sütür imal etmektedir. Alttaki tablodan Boz Tıbbi emilmeyen sütürlerini inceleyebilirsiniz;